Türkiye Bilişim Derneği (TBD) İstanbul Şubesi Veri Bilimi Çalışma Grubu ve Türkiye Toplum Hizmetleri Vakfı (TOVAK) işbirliği ile 28 Ağustos-4 Eylül 2022 tarihleri arasında TOVAK Uluslararası Marmaris Akademisi‘nde (TOVAK UMA’da) düzenlenen VI. Disiplinlerarası Uygulamalı Veri Madenciliği Çalıştayı 2022 bu sene oldukça yoğrun bir ilgi görmüş olup, geçtiğimiz Pazar başarıyla tamamlanmıştır. Çalıştay kapsamında güzel bir coğrafyada ve sadece katılımcılara tahsis edilen TOVAK UMA tesisinde veri madenciliği ve makine öğrenmesi algoritmaları Python dilinde uygulamalı olarak ele alınmıştır.

İlk gün çalıştayın açılışını İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi ve Çalıştay Onursal Başkanı Prof. Dr. Erdal Balaban veriden öğrenen modeller ile veri madenciliğindeki temel konuları aktarmıştır. Ardından Dr. İlkim Ecem Emre ve Dr. Elif Kartal tarafından Python dilindeki temel kütüphanelerden numpy ve pandas sırasıyla ele alınmıştır. Salı günü Prof. Dr. M. Erdal Balaban ve Dr. Elif Kartal tarafından veri görselleştirme ve veri ön-işleme teknikleri Python’da uygulamalı biçimde sunulmuştur. Çarşamba günü Prof. Dr. Gökhan Silahtaroğlu ve Dr. Sinem Sarul sırasıyla kümeleme ve regresyon analizleri hakkında bilgiler vermiş ve Python ile uygulamalar yaptırmıştır. Perşembe günü sabah oturumunda Dr. Ayşe Çınar sınıflandırma ve bagging hakkında sunum gerçekleştirmiş, öğleden sonraki oturumda Dr. Zeki Özen topluluk öğrenmesi yöntemlerini ve XGBoost algoritmasını anlatmıştır. Her iki oturumda da yine Python uygulamalarına yer verilmiş, katılımcılara kendi kod dosyaları üzerinde çalışma imkânı sunulmuştur. Cuma günü ise Prof. Dr. Gökhan Silahtaroğlu büyük veri ile çalışma ve PySpark hakkında katılımcılara bilgi vermiş, sabah oturumunu Çalıştay Sertifika Töreni izlemiştir. Sertifika töreninde, tüm katılımcılar söz alarak çalıştayın genel değerlendirmesi yapılmıştır. Çalıştay organizasyonunu gerçekleştiren iki kurum adına TBD İstanbul Şubesi Başkanı Sayın Deniz Tiryakioğlu ve TOVAK Başkanı Sayın Ali Turan törende söz almıştır. Tüm çalıştay katılımcılarına sertifika takdim edilmiştir.

Çalıştay boyunca oturumlardan sonra sosyal etkinlikler düzenlenmiş olup, Cumartesi günü tekne turu ile çalıştay sona ermiştir. Her sene büyük bir keyifle düzenlenen Veri Madenciliği Çalıştayı’nda katılımcılarımızın memnuniyeti ve bir sonraki sene tekrar buluşma arzusu Çalıştay Düzenleme Kurulu’nun tüm yorgunluğunu almaktadır. Akademik ilişkiler ve dostluklar kurulmasına, yeni projeler üretilmesine vesile olan bu çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen herkese ve elbette değerli çalıştay katılımcılarımıza içten teşekkürlerimizi sunarız.

Bu yıl kontenjanımızın dolması sebebiyle aramızda olamayan, çalıştayımızdan yeni haberdar olan ya da geçmiş senelerdeki çalıştayımıza katılan ve tekrar aramızda olmak isteyen herkesle 2023’te Turunç’ta görüşmek dileğiyle. Ağustos’un son Eylül’ün ilk haftasını VMÇalıştay2023 olarak lütfen şimdiden ajandalarınıza kaydediniz!

Loading